Portaiden termit

OsaSelvitys
1PorraskaavaPorraskaava 2H+B=630 mm, on johdettu ihmisen keskimääräisestä askelpituudesta. Mukavana pidetään portaita, joiden nousu ja askelman syvyys kaavassa antaa tuloksen välillä 590…650 mm.
2ReisipuuMateriaalina puu tai maalattu puu, joka on päällystetty HDF-levyllä. Reisipuut ovat joko suljetut (Classic), jossa askelmat kiinnitetään tappiliitokseen ruuviliitoksella reisipuun läpi tai satulareisipuut (Modern), jossa askelmat kiinnitetään vaarnaliitoksella.
3TolppaMateriaali puu. Reisipuun ja käsijohteen liitokset ruuviliitoksilla.
4KäsijohdeMateriaali puu. Kaidepinnat tapitettu käsijohteeseen. Käsijohteen korkeus on askelman etureunan tangentin ja käsijohteen ylälinjan välinen etäisyys.
5AskelmaMateriaalina puu. Askelmat asetetaan kiinteän (Classic) reisipuun tappiliitokseen ja kiinnitetään ruuviliitoksella tai satulareisipuun (Modern) vaakaleikkaukseen ja kiinnitetään vaarnaliitoksella.
6TaustalevyMateriaalina puu tai MDF. Yläreuna ja päät tapitettu askelmaan ja reisipuuhun, alakiinnitysruuviliitoksella askelmaan.
7TurvalistaMateriaalina puu. Kiinnitetty ruuviliitoksella askelmaan. Laskettu maksimaalinen askelmien välinen vapaa korkeus 99 mm. Valittavana lisävarusteena, ei kuulu vakiovarustukseen.
8PeitelevyMateriaalina puu tai MDF. Viimeistelyn ja materiaalin valinta kuten askelmien tai reisipuun. Valittavana lisävarusteena, ei kuulu vakiovarustukseen.
9KaidepinnaPyöreät pinnat puuta ø 22 mm tai metallia ø 20 mm. Kulmikkaat pinnat puuta 25x25 mm. Tapitettu käsijohteeseen ja reisipuuhun (Modern-reisipuun osalta tapitettu askelmaan).
10AlustankoMateriaali puu tai HDF:llä päällystetty puu. Kiinnitetään ruuviliitoksella kaidepinnan tapista lattiaan. Viimeistelyn ja materiaalin valinta kuten reisipuun. Kuuluu kerroskaiteen kokonaisuuteen.
11KerroskaideKerroskaiteen pituus alle 3500 mm ilman välitolppia, pituus yli 3500 mm on välitolpalla. Osat: alustanko, päätytolpat, kaidepinnat, käsijohde. Osien valinnat kuren porraskaiteen osalta.
12PeitelistaPeitelista peittää sisäkaton nurkan ja alustangon ja lattian liitoslinjan. Materiaali ja viimeistely sama kuin alustangon. Mitat 25x45 mm. Valittavana lisävarustuksena, ei kuulu vakiovarustukseen.
13Vapaan kulun leveys

1. Ilman kaidetta.

13

2. Sisäsivulla.

13

3. Ulkosivulla.

13

4. Sisä- ja ulkosivulla. 

14Vapaan kulun korkeusVähin mitta kulkulinjasta sisäkaton reunaan.
15Askelman syvyys Vaakamitta askelman etureunasta toisen askelman etureunan tangenttiin.
16Askelman nousuPystymitta kahden askelman vaakapintojen välillä.
17Reisipuun lisämitta Reisipuun alaosan lisäpituus. Ei ole osa portaiden korkeusmitasta. Ei katsota ala-askelman nousuun. Valittavana lisävarusteena, ei kuulu vakiovarustukseen.
18LiitoslistaYläaskelman ja lattian liitoksen liitoslista. Valittavana lisävarusteena, ei kuulu vakiovarustukseen.